woensdag 8 januari 2014

Ervaringen delen, deel 2: botenstellingen

Kunststof wieltjes, dat gaat soepel!
Het is natuurlijk een enorme open deur, maar om te kunnen roeien heb je boten nodig. En riemen. Voor 500 roeiers heb je zelfs een stuk of 80 boten nodig, in verschillende soorten, maten en gewichten. En pakweg zo'n 300 riemen.
En die boten en riemen moeten allemaal een plekje krijgen in het Huis van de Watersport. Liefst een plekje waar je alles makkelijk kunt pakken en zonder halsbrekende toeren weer kunt wegleggen. Met voldoende brede paden tussen de botenstellingen zodat je bij het dragen niet telkens met de dollen blijft haken achter de riggers van de boten in de stellingen. Voor je het weet heb je zonder kleerscheuren heen en weer naar Baarn geroeid om vervolgens in de loods alsnog schade op te lopen. Alle aanleiding dus om goed rond te kijken bij andere accommodaties naar wat goed werkt en wat niet.

In Amsterdam, bij roeivereniging De Amstel, daar werd iets gezien dat mooi werkt. Stellingen die gebouwd werden door de firma Rovinox, tevens leverancier van riggers, dus die weten wat van roeien. Niet alleen viel op hoe mooi de bovenste liggers uitschuiven. Wat vooral aansprak was het flexibele systeem waarbij de staanders zijn gemonteerd op U-profielen. Zonder las- of boorwerk kunnen deze op elke gewenste plek worden geplaatst. Verandert de samenstelling van de vloot, en moeten de stellingen anders worden ingedeeld? Een steeksleutel is genoeg om de boel los te krijgen en op een andere plek neer te zetten. De leverancier wist ons te vertellen dat bij roeivereniging De Amstel de stellingen door een drietal dames waren gemonteerd, maar wat hij hiermee precies wilde aangeven bleef onduidelijk.

Misschien is het wat voor ons. Als het betaalbaar blijkt.
En ze komen in kleurtjes!
Gemonteerd op een U-profiel, een kind kan de was doen!