donderdag 10 april 2014

Werk aan de dijk

Zo ziet het er nu uit: Eem, dijk, sloot
Het zal de oplettende roeiers van Hemus niet zijn ontgaan: de werkzaamheden aan de Grebbeliniedijk beginnen zich te ontplooien. De woonschepen zijn verplaatst, zodat de aannemerscombinatie de damwanden kan aanbrengen. Daarna zal een depot worden ingericht, waar met schepen de klei aan land kan worden gebracht die nodig is voor het verbeteren van de dijk.

Bij die verbetering zal de dijk op de plek, waar het Huis van de Watersport komt, worden verlegd. Vanaf ongeveer de plek waar deze foto is gemaakt, buigt de dijk straks van de Eem af, om uiteindelijk op de plek te komen waar nu nog de sloot ligt. Deze sloot vormde indertijd de begrenzing van het MOB-complex. Langs de linker oever van de sloot loopt nu nog de veelbesproken hoogspanningskabel. Deze moet worden verlegd, want het is niet wenselijk dat deze onder de dijk komt te liggen.

Intussen zal in de komende maanden de ontsluitingsweg vanaf de Maatweg, langs het Meander Medisch Centrum, naar de dijk worden aangelegd. Deze weg, die de alhier beschreven naam Bernard de Roijstraat zal krijgen, zal omstreeks juni klaar zijn. Nadat deze weg begaanbaar is, zal het wegdek van de Schans worden verwijderd, zodat de dijk daar kan worden opgehoogd. Roeiers van Hemus, die op weg zijn naar hun Villa, zullen vanaf dat moment dus via de Bernard de Roijstraat naar de dijk komen en langs het terrein van Elzenaars Jachtwerf naar Hemus komen.

Bij de uitvoering van het werk op de locatie van het Huis van de Watersport zullen direct enkele handige voorzieningen worden aangelegd. Zo zal direct op de kleilaag een bed van 30 cm zand worden aangebracht. Daarnaast zal bij het aanbrengen van de damwanden meteen rekening worden gehouden met de toegang tot het vlot, zodat roeiers geen halsbrekende toeren hoeven uit te halen om de boten te water te laten. En dan, over ongeveer een jaar, dan ziet het er zo uit:
Hé lekker wind mee richting Baarn
Men kan zich na het lezen van dit stukje natuurlijk afvragen hoe die Bernard de Roijstraat nu precies gaat lopen. Onderstaande situatieschetsje laat dit zien. Het is niet zo'n heel mooi kaartje, maar het geeft wel een goede indruk:
Wat doet dat handje daar?