donderdag 4 september 2014

Bouwtechniek 1: het staalskelet

Ceci n'est pas het Huis van de Watersport
De tekening van het staalskelet van het gehele gebouw is inmiddels definitief en de productie van het staalwerk is opgestart. De tekening is in het klein onder dit blog opgenomen. Voor de liefhebbers is hier een groter exemplaar te downloaden.

Eric van Woudenberg, onze technische man, geeft uitleg:

"Het gehele skelet (draagframe) van het Huis van de Watersport is 3-dimensionaal uitgetekend zodat Hardeman er zeker van is dat alles goed op elkaar past. Vanuit de tekening worden de staalprofielen automatisch op maat gemaakt en voorzien van de benodigde gaten en sleuven. Na deze bewerking worden alle verbindingsplaten, strippen e.d. aan de profielen gelast en is het geheel klaar voor afwerking. De gehele opslagloods en het buitenstaalwerk wordt thermisch verzinkt afgewerkt, door het onderdompelen van het staal in een heel heet bad vol met zink worden de staalprofielen voorzien van een dun zinklaagje wat ervoor zorgt dat het staal niet gaat roesten. De bovenbouw wordt voorzien van een grondverf die later wordt afgeschilderd voor zover het in het zicht blijft.

Op de tekeningen zijn een aantal zaken al goed zichtbaar van het gebouw, zo zie je aan de voorkant (waterkant) al het balkon met het hekwerk en zie je rondom de bovenbouw de luifel getekend. Ook zie je diverse schuin lopende staalprofielen in het dak en in de gevels. Deze zorgen voor de stabiliteit van het gebouw. Dat wil zeggen dat het gebouw niet omwaait of te veel vervormt als de wind tegen het gebouw blaast. Ook zijn de drie deuropeningen van 3x3m in de zijgevel al zichtbaar, hier komen de overheaddeuren in, waardoor de boten in en uit gaan."

Half september zal de aannemer starten met het ter plekke opbouwen van het staal van de onderbouw en worden de contouren van het gebouw al goed zichtbaar.


Controleer, voordat u met de montage begint, of alle onderdelen in de verpakking zijn bijgesloten

En zo ziet het er uit als het is aangekleed